Paul van Ingen
 


In de periode van Augustus 2006 tot Augustus 2010 hebben wij in Bangalore/India gewoond en gewerkt.
Op gezette en ongezette tijden schreven we onze ervaringen op.
Hier vind je een overzicht van deze dagboekjes ..
Een link naar specifieke informatie over het 3D Leefbaarheids project vind je hier ook.

 

    

          www.paulvaningen.nl         www.in-z.nl         www.wijkinzicht.nl


 
 
 
 

 
 India - 22 - Utilities

 

Utilities

Utilities zijn eigenlijk dingen waar je normaal niet bij nadenkt.
En dat hoort ook zo. Het zijn dingen waar niets aan is – waar je niet bij na hoeft te denken.
Utilities zijn dus eigenlijk makkelijke dingen – normaal.
Het zijn dingen zoals water, gas en elektra. Maar ook riolering en afvalophaaldinges kun je Utilities noemen – niets aan dus.
Hier in India moet je wel bij deze dingen nadenken – en is het helemaal niet zo normaal dat alles gewoon werkt, stroomt, vloeit of komt.

Water

Okay – in de wereld buiten Nederland is het vrij abnormaal dat je water uit de kraan kunt drinken. In India hadden we niets anders verwacht. Water om te drinken komt in 20 liter vaten gebracht door de waterman. Even goed kijken of er geen zand aan de rand zit of andere narigheid.

 

Water om groente te wassen, te koken enzo komt uit de purifier .. een constructie aan de muur van filters en slangen die kraanwater filtreert.
Uit de kraan komt ook een soort water. Meestal bruin of oranje-achtig. De kleren en doekjes worden er snel bruin van. Je kunt het niet drinken. Er zit veel zand in en ijzer. De slangen en filtertjes van kranen, boilers zitten om de haverklap verstopt. Ook de douchekoppen moeten regelmatig worden schoongemaakt.
Daar zijn mannetjes voor die dat schoonmaken enzo – maar die komen nooit wanneer jij het wilt – of wanneer jij hebt afgesproken. En vaak maken ze meer vies dan schoon.

Warm water

Warm water komt hier uit een boiler. Wij hebben er 4 in huis – drie grote en een kleine in de keuken. Regelmatig zijn die stuk, springen de slangen of piepen ze. Ze zijn van het merk Dracold. Tineke kent het telefoonnummer van de helpdesk al uit haar hoofd. Ook kent ze de medewerksters van de helpdesk allemaal – “John moet je hebben, niet een van die meiden”.
Ze hebben al van alles vervangen aan die boilers. Op dit moment is er een boiler stuk. Er is er een van de muur gehaald om vervangen te worden – maar de man van Dracold kwam niet opdagen vandaag. De boiler in de keuken en onze slaapkamer doen het gelukkig nog.

Regenwater

Het komt normaal uit de lucht.
Bij heftige regenval stroomt regenwater uit de goten, komt regenwater ook uit de putten, en komt het langzaam aan allerlei kanten je huis binnen.

Gas

Er zijn hier geen gasleidingen in de stad en in de grond. Veel mensen in buitengebieden koken op hout of ander brandbaar materiaal.
In huizen wordt gekookt op gas. Gas zit in flessen. Er zijn mannen van Indian Gas die brengen gasflessen op de fiets rond. Wij hebben gas van een lokaal mannetje. Twee flessen naast het huis onder een afdakje.
We hebben de flessen nog maar 1 keer hoeven vervangen. Wel hebben we twee dagen gaslucht om het huis gehad. Ik rook het eerst niet. Tineke wel. Naar laten kijken door een mannetje van het park .. bleek de gasslang doorgerot te zijn .. nog een geluk dat we niet meer roken.

Elektra

Stroom. Het komt normaal uit de stopcontacten – hier ook. We hebben hier ook 220 Volt/50 Hertz. Tenminste dat zou moeten. Ik heb een apparaatje op mijn PC dat de spanning meet. Die varieert tussen 180 en 300 volt.
De frequentie weet ik niet – maar onze Philips wekkerradio kunnen we niet gebruiken, want die loopt een uur achter per dag. Dus wanneer je hem ’s avonds zet om om 6:30 gewekt te worden, gaat ie pas af om 7 uur. Als er geen stroomstoringen zijn geweest – want dan gaat ie helemaal niet af. Ik neem aan dat de frequentie hier geen 50 Hz is.
De spanning van 300 volt is niet goed voor een aantal apparaten. Die kunnen daar niet tegen.
Halogeenlampen sneuvelen een de lopende band. Dus die gebruiken we niet meer.
Ook ging mijn PC bijna stuk van die hoge spanning. Die van Tineke hebben we al moeten vervangen.

We hebben nu Power Stabilisers voor de audioapparatuur, de koelkast en de laptops.
Die stabilisers zorgen ervoor dat de spanning voor zo’n apparaat niet hoger wordt dan 250 volt.
Dus de spanning en frequentie zijn niet goed – tenminste als er stroom is.
Hoewel ons beloofd was dat we op het park waar we wonen 24x7 stroom is. Nou dat was een loze belofte. Waarschijnlijk door de bouwwerkzaamheden vlak bij zijn er problemen met de stroom. Wanneer het regent en onweert wordt het erger en erger.
Gemiddeld 5 tot 10 keer per dag dat de stroom uitvalt. Vaak maar voor een korte tijd.
Da’s gelukkig want dan blijft de koelkast tenminste koud. Maar het blijft vervelend. Je zit TV te kijken – pats – alles donker. Je zit een stukje op je PC te schrijven – pats – alles uit.
Je zit ’s avonds te kaarten – pats – alles zwart. PC’s en Windows vinden dat niet fijn.

Voor de PC hebben we een UPS gekocht – Uninterruptable Power Supply – met grote accu’s die kunnen de PC, onze Wireless Router en Telefoonsysteem ongeveer een uur van stroom blijven voorzien. De rest valt natuurlijk nog steeds uit – maar de PC blijft werken.
Van HP hebben we een ‘knijpkat’ zaklantaarn gekregen – erg handig .. maar die ligt altijd in de la wanneer de stroom uitvalt. Vandaag een noodverlichtingslamp gekocht – die springt aan wanneer de stroom uitvalt.

Stroomvoorziening

Wanneer je naar stroomvoorziening kijkt langs de weg begrijp je snel waarom het nogal eens fout gaat.

            

Riool

Da’s hier meestal open – en stinkt.

Afvalverwerking

Is hier een sociale aangelegenheid. Afval wordt opgehaald en wordt dan gedumpt op een plaats waar mensen van een lagere kaste er nog iets uit kunnen zoeken.
Wanneer het daar een dag gelegen heeft wordt opgehaald en denkt ik verbrand of zo.
Ophalen gebeurt niet met een auto van de gemeentereiniging. Maar met een open bak auto. Met schepjes en bakjes wordt afval opgeladen. De vrouwen van de afvalverwerking zitten tussen de rommel en het afval. Je zou hopen dat ze bij thuiskomst ’s avonds een lekkere warme douche kunnen nemen. Ik vrees van niet.

Wanneer je in Nederland de kraan opendoet – of de auto aan het wassen bent met drinkwater, denk dan even aan dit stukje.