Paul van Ingen
 


In de periode van Augustus 2006 tot Augustus 2010 hebben wij in Bangalore/India gewoond en gewerkt.
Op gezette en ongezette tijden schreven we onze ervaringen op.
Hier vind je een overzicht van deze dagboekjes ..
Een link naar specifieke informatie over het 3D Leefbaarheids project vind je hier ook.

 

    

          www.paulvaningen.nl         www.in-z.nl         www.wijkinzicht.nl


 
 
 
 

 
 India - 28 - Wat een Beestenbende!

 

Beestenbende.

Ik zou dit stukje niet valk voor het eten lezen – of vlak voor een bezoek aan India.

Welkom bij de beesten-kwis
Dit is geen gewone kwis, dit is duuhuuhh Indiase Beestenkwis.
Jazeker de beste Indiase beestenkwis.
Lees het verhaal goed door en beantwoord de vragen aan het eind.
Beste kandidaten – veel succes !

Afbeelding:Snodgrass common household roaches.png

Bij de bezichtiging van ons nieuwe huis lagen er her en der wat dode kakkerlakken op de vloeren. Toen we er eenmaal woonden zagen we niet zoveel van die cockroaches. Na verloop van een paar dagen begonnen ze echter uit de afvoerputjes te kruipen. Kleintjes, maar ook hele groten. We hadden er al een paar afgevoerd, levende en dode, toen Tineke toch maar besloot de ‘pestcontrole’ te laten komen. Laten we zeggen : de man met sterk vergif. Hij kwan, en hij spoot. Een dag later lagen de vloeren bezaaid met dooie Cockroaches .. wat een troep.
Op het plaatje hiernaast zie je verschillende soorten kakkerlakken. Ik heb nooit geweten dat er 4 soorten zijn : Duitse, Amerikaanse, Australische en Oosterse (afb. D en E) kakkerlakken. Duitse kakkerlak – ik ben benieuwd hoe dat in het Duits zelf klinkt.

We zagen in de kasten ook een soort houtpoeder liggen : ahh we hebben ook huis-boktor ! De man van de pestcontrole zou dat ook met een soort creme insmeren.
Hij was de creme vergeten, en zou ervoor terugkomen. Dat moet nog gebeuren.
Ondertussen knagen de boktorretjes lekker verder… de kasten liggen elke dag vol met vers
zaagsel. Ik zou zeggen nog een jaartje – dan kunnen ze nieuwe planken halen.

Bij ons nieuwe huis zien we veel beestjes.
’t begint ’s ochtends, wanneer we buiten een kopje koffie drinken aan de tafel bij de voordeur. We kijken over een veldje waar veel vogels zitten.
 

We hebben onvoldoende verstand van Vogels om te kunnen vertellen welke soorten het zijn, maar ze maken leuke geluiden : tsjiiii-jahaaa, tsjiiii-jahaaa enzo.
Volgens Tineke beschermen ze daarmee hun eieren. Het zou best kunnen, ik zou voor dat geluid ook weglopen. Ik heb geen idee wat voor type vogel dat is. Yara is met Chinmayee op een bird-watch geweest en heeft veel verschillende vogels gezien en beschreven .. misschien dat zij het weet. Yaar !? Nee .. zij weet ’t ook niet.
Tineke zegt dat ’t een soort Kievieten zijn .. Red-Wattled Lapwing !

 

 

 

 

Soms loopt er over het muurtje naast ons huis dan een Gecko, da’s een soort  kameleon. We zien fel rode, fel gele en soms wat groen, bruin gespikkelde soorten.
Blijkbaar houden ze van de zon.
Ze liggen graag een beetje in de zon – en lijken elke dag de zelfde weg te gaan. ’s ochtends lopen ze richting het veldje, aan het eind van de dag komen ze weer terug naar ons huis.
Misschien hebben de Gecko’s wel gewoon werk op het veldje. Ze eten kleine vliegen en spinnen ..
Ze maken aparte bewegingen met hun kop.
Rare beesten die Gecko’s !

Gecko’s schijnen familie te zijn van de hagedissen (Lizards)
Die zien we veel in en rond ons huis.
Lizards schijnen muggen te eten. Dat is op zich vrij knap.
Stel je voor : je hangt op je kop aan het plafond met je harige pootjes. Dan zie je beneden een mug vliegen – die is op weg naar de slaapkamer van Paul & Tineke.
Die mug ruikt op afstand het zoetige bloed van Tineke. Daar heeft die kleine vampier wel zin in. De mug vliegt vrijelijk rond. Ik kan me niet voorstellen hoe een Lizard die muggen kan vangen. En Tineke wordt ’s nachts regelmatig gestoken, terwijl er allerlei lizards in de kamer rondlopen.
Huiskamervraag : hoe blijven lizards aan het plafond hangen ? Zuignappen ?

Net nadat we ‘t huis hadden bewoond bleek er een eekhoorn (squirrel) in huis te zitten. Via de gaten in de muur van de Air-conditioning naar binnen gekomen.
Blijkbaar zijn eekhoorns blind – want deze wilde door elk raam naar buiten ontsnappen. Tineke en Yara hebben hem geprobeerd naar buiten te jagen. Hij scheen alleen maar harder door het glas of door het muskietengaas naar buiten te willen. Lange sporen nalatend op het gaas, met de scherpe pootjes.
Blijkbaar kunnen squirrels niet met genoeg kracht door het muskietengaas – wanneer je het hard genoeg doet krijg je squirrel-vermicelli.
Altijd lekker, geserveerd op een bedje van veldsla, met pijnboompitten en wat uitgebakken spek.

Op een fijne zondag besloten we een wandeling te maken.
Acter ons huis langs loopt een paadje naar een kleine begraafplaats – waar regelmatig Hindu’s begraven worden.
We wilden dat paadje vinden en liepen een blokje om.
Naast Palm-Meadows liepen we een zandpad op. Een eindje verder op dat pad lag een dode hond. De vogels zaten er lekker in te pikken .. De organen en andere binnenonderdelen lagen er smeuïg bij. Het leek alsof alles nog leefde, dat bleek te komen door de veelvoudige laag van mieren en maaien die probeerden het karkas zo snel mogelijk schoon te krijgen. Alles bewoog en krioelde.

Made

Mieren en maaien : Opruimen en Schoonmaken. Dat is een Evolutionaire Opdracht. Ingebakken in het DNA. Impliciete opdracht van de Schepper.

Diezelfde wandeling. Langs het dorre zandpad was er ineens een coconut grove. Laten we zeggen : een veldje met palmbomen. Verderop leek water te zijn of een paar huisjes. Tussen de kokospalmen door liepen we er naar toe. Links en rechts grote termietenheuvels. Boven ons hoofd cirkelden een paar roofvogels. Ineens dook er een naar beneden richting Tineke. Ze kon nog net bukken – maar voelde de vogels rakelings over haar hoofd gaan – pikkend en wel. Die had vast een nestje kleintjes daar ergens – en bood beschreming tegen indringers.
Tineke voelde zich niet meer lekker daar – we zijn maar teruggelopen.

Op het kleine begraafplaatsje iets verder naast ons huis worden Hindu’s begraven. Ze komen voorbij in processie – met een bloemen overdekte baar, waar de overledene in ligt, overdekt door bloemen. Onder begeleiding van tromgeroffel wordt dode persoon naar zijn rustplaats gebracht. Er wordt geofferd. Er wordt iets verbandt enzo. Dan wordt het dode lichaam in de grond gelegd. Zonder kist, zonder iets.
Zand erover. Letterlijk en figuurlijk. Dust to Dust, Ashes to Ashes. Wij hebben nog niet durven kijken, maar daar in die hitte, zo net onder de grond - het zal daar wel een levendige boel zijn van mieren, maden en andere opruimers. 
Soms, als de wind verkeerd staat, menen we ze te ruiken.

Aan de keukenkant van het huis kijken we ook uit op een veldje.
Daar zien we af en toe prachtige Kingfishers – dat zijn IJsvogels. Schitterende kleuren blauw, groen en rood. Je vraagt je af hoe de natuur die kleuren kan maken. Met acrylverf is die kleur al moeilijk te maken .. in de natuur groeit het gewoon. Over kleurige vogels gesproken, er vliegt soms ook een vlucht of troep van die kleine groene parkieten langs ons huis – schitterende beestjes – zo mooi groen en zo zonder kooi.

 

Een andere zondagmiddag maakten Tineke en ik een wandeling rond Ramagondanahalli. We liepen langs veldjes waar ze groenten verbouwen. En ook langs drassige rijstvelden. Op een bepaald moment hield het pad op. Langs een rijstveldje wilde ik verder lopen. Langs dichte struiken en bomen. Mijn blote armen en benen gingen langs de struiken – ik stapte terug en zat onder de grote rode mieren. 1.5 cm lang. Wat jeuken die beesten ! Ze worden ook wel ‘Fire-ants’ genoemd en zo voelen ze ook !

Een paar weken geleden hoorden we beneden uit ons gangetje een harde schreeuw.
Renuka, onze hulp, schreeuwde naar Ma’am. Isaac, onze chauffeur was in de weer met een slang. In dat gangetje zat blijkbaar een slang. Die was hij met een stok over de muur aan het werken. Naar een aanpalend veldje, zodat wij geen last meer van die slang zouden hebben. De omstanders wisten vol trots te vertellen dat dit een zeer giftige bruin gevlekte, zwarte slang was.Eén beet en geen medicijn of dokter kan je meer helpen. Kijk – dat zijn nou de optimistische verhalen uit India. Het goede nieuws is dat wanneer je één slang heb, je waarschijnlijk meer slangen hebt. Het bruggetje naar het volgende dier is snel gemaakt.

Waar slangen zijn zijn ook vaak ratten (Rattus norvegicus) – en dat klopt – ratten zijn er ook bij ons. Eerst zagen we ze vooral buiten.
Op de eerste verdieping hebben wij een soort logeerkamer met aangrenzende badkamer. Op een bepaald moment hoorden we daar wat rinkelen. Nadat we voorzichtig om het hoekje keken zagen we dat het dekseltje van de afvoer was opgewipt en eraf lag. Wonderlijk – verder niets te zien.
De volgende dag hetzelfde gerinkel .. ik keek snel om de hoek van de deur en het dekseltje was weer weg.. en ik zag nog net een grote zwarte rat met lange staart door het ventilatorrooster naar buiten glippen .. oeps dat was echt een rat !
De man van de pest-controle heeft rattengif neergelegd. Een paar dagen later lag er op het veldje naast ons een dode rat – die werd opgegeten door een stelletje kraaien. Over lelijke beesten gesproken – wat een nare en lelijke beesten die kraaien. Maar die zullen niet met uitsterven bedreigd zijn.
De afvoer dekseltjes hebben nog wel eens gerinkeld – maar ratten hebben we binnen niet meer gezien – wel buiten : hele dikke zwarte ratten : Bonka’s (?)

Op Laughing Waters, het park waar wij wonen, lopen veel honden los. Straathonden. Stray-dogs. Ze zijn mager en lopen in groepjes. Ze zijn licht gevaarlijk, omdat de meesten hondsdol zijn en ziektes met zich mee dragen. Niet aaien ! Niet voeren !
In Bangalore is een programma opgezet om straathonden in te enten en te steriliseren.. mooie woordenreeks : … in te enten en te … 
Laughing Waters staat waarschijnlijk nog op de lijst. Er lopen teveel van die honden los.

Het laaste weekend was het rustig – gelukking – geen dieren – geen overlast.
Tijd voor een lekkere mutton-curry en een murgh-tikka voor Yara.
Ah – toch nog dieren in het spel.

De kwisvragen voor vandaag :
1) Hoeveel dier-soorten werden er in dit verhaal genoemd (Yara niet meegerekend)
2) Welke dieren moeten meedoen aan een evolutionaire heropvoeding omdat ze niet meer blijken te weten waar ze horen : binnen of buiten.